Van groep 8 naar basisschool

Van groep 8 naar de middelbare school

Deze week is er weer een Grote Oversteek. Een ouder en kind workshop van Family Factory. Het is een hele gezellige avond waarbij ouders met hun kind in gesprek gaan over de brugklas. Door verschillende werkvormen wordt er gewerkt aan het thema: de middelbare school. Voor sommige kinderen is het een enorme overgang en niet elk kind heeft er zin in of vind het juist heel spannend. Sommige anderen kijken er reikhalzend naar uit, misschien omdat ze al van broers of zussen weten hoe het op het VO gaat. Of simpelweg omdat ze er aan toe zijn.

Voor veel kinderen is het gedag zeggen tegen de oude vertrouwde basisschool erg moeilijk, maar het grote en nieuwe en onbekende van de brugklas is vaak nog spannender. Wat maakt het dan zo spannend? In een onderzoek van kinderkrant ‘kidsweek’en jeugdkrant ‘seven days’ (artikel 2016) blijkt dat 90% van de kinderen er naar uit kijkt om nieuwe vrienden te maken. Maar vinden dat dan juist ook weer enorm spannend omdat ze niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken. Al jaren zitten kinderen in dezelfde klas, op dezelfde sport en wonen in dezelfde straat, je kent alle kinderen en dat is vertrouwd. Nu moet je ineens weer ontdekken hoe je  nieuwe vrienden moet maken, wat zeg je of wat zeg je niet? Hoe moet je jezelf een houding geven? Juist die eerste periode is alles nieuw en anders: je klas, het gebouw, de docenten, de dag structuur. Als je je hier geen voorstelling van kan maken, is het enorm spannend.

Hoe kun je als ouder je kind begeleiden in deze fase? Hoe haal je de spanning eraf? Hoe kun je er voor je kind zijn zonder teveel te sturen? Immers je kind moet ook zelf ontdekken hoe het werkt. Je loopt niet mee de 1e dag om je kind te helpen contact te leggen.  Als ouder heb je wel een hele belangrijk rol. Wat helpt is je eigen ervaring te delen. Weet jij nog hoe je het vond als brugpieper?  Vertel over wat je leuk vond, maar ook wat je misschien minder leuk vond. En hoe je dingen hebt opgelost, hoe ben jij ermee omgaan, welke tips kan je je kind meegeven?

Als het voor een kind echt een probleem is en als de spanning zo groot is dat je kind er wakker van ligt, is het goed idee om samen te kijken naar wat er nodig is. Als coach begeleid ik kinderen, ouders en scholen bij deze belangrijke fase. Zo organiseer ik de Grote Oversteek, zet ik in op ouder- en kind coaching en geef (groeps)trainingen. Mocht jouw kind hier begeleiding in nodig hebben, neem dan contact met me op. Zodat we kunnen kijken wat er nodig is.Meer info: klaar voor de brugklas. Nu zit je waarschijnlijk nog druk in alle afrondingen van het laatste schooljaar. En dan gaan jullie een nieuwe fase in. Jij als ouder mag leren loslaten en je kind ‘vliegt’ uit naar de nieuwe school na de zomervakantie. Waar jij als ouder een nieuwe en belangrijke rol zult krijgen. Bij het leren planen en organiseren van alle taken die er op je kind af komen. Maar dat duurt nog even, eerst maar de afronding en de musical! Met een lach en een traan afscheid nemen van dat wat geweest is. Op naar nieuwe ervaringen!