Hoe blijf je in contact met je puber?

Een turbulente periode en niet in de laatste plaats voor de puber zelf. Tijdens de pubercoffee van Family Factory hebben we als groep uitgewisseld waar je als ouders van pubers tegen aanloopt en hoe ga je daar vervolgens mee om? Conclusie is dat deze periode niet zonder slag of stoot gaat, maar dat wel heel belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Aan de ene kant heb je de ontwikkeling van de puber, die in verschillende fases terecht komt. Waarbij ze mogen leren om hun eigen plek in de maatschappij in te nemen, de weg naar volwassenheid. Waarbij je als puber de grenzen onderzoekt, onder de loep houd wat je ouder(s) zeggen én doen. Aan de andere kant heb je ook een ontwikkeling als ouder. Soms staat een puber voor je en roept (schreeuwt) dat je er toch niets van begrijpt, dat je een stomme ouder bent en dat het leven waardeloos is. Het andere moment heb je een kind wat juist heel erg diep in gesprek gaat met je over het leven, vragen stelt en wil weten wat jij ervan vind of hoe deed jij dat als kind. Denk jij weleens na over je eigen puberjaren? Welke herinneringen heb je aan je eigen puberteit? Wat was het mooiste? Of het moeilijkste. Wat het meest spannende? Herken jij jouw puber daarin? Kun je je voorstellen dat deze periode nodig is? Bij het invullen: “Wat hoort bij de puberteit?” kwamen we tot de ontdekking dat de meeste dingen er juist bij horen en dat verandering niet persé negatief is. Maar het betekent wel dat je als ouder ook moet mee veranderen! Deze fase vraagt om bijsturen en meebewegen. En durven loslaten, durven vertrouwen op de puber. En dat is misschien wel heel lastig!

Tijd om in de spiegel te kijken. Niet omdat het anders moet en ook niet om te kijken wat je fout doet. Maar wel omdat jij ook groeit en je ontwikkelt in je ouderschap. Wat je puber vooral doet is vanuit het veilige kader de grenzen op gaan zoeken, op allerlei gebied. Jij als ouder zal willen en moeten begrenzen en beide is goed. Maar daar zit ook meteen het spanningsveld. En het laatste wat je wilt is het contact verliezen met je kind, soms voelt het misschien wel zo. Dat je even geparkeerd wordt op de zijlijn, dat de peergroup het belangrijkste is. Al lijkt het misschien niet zo, maar jouw mening als ouder is en blijft nog steeds erg belangrijk.

Alleen als we gaan ‘preken’ tegen onze kinderen, kan het zijn dat je kind even offline is. In plaats van zeggen wat wij er allemaal van vinden, is het handig en beter om juist te vragen wat je kind er van vind en waarom. Bevraag je kind, maar wees een OEN, neem ANNA mee, gebruik LSD,n doe als OMA, die gebruikt NIVEA en maakt zich niet DIK. Dat vergt even wat uitleg;

Wees een OEN: staat voor Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
Sta open voor de ander, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig.

Neem ANNA mee: staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen
Neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vraag bij twijfel altijd even na of het klopt, de samenvatting uit de LSD helpt daarbij.

Gebruik LSD: staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
Alvorens een conclusie te verbinden aan een verhaal van de ander, sta echt in de luisterstand, vat samen wat de ander heeft gezegd en wellicht niet heeft gezegd en blijf nieuwsgierig naar wat er nog meer te weten valt te komen.

Laat OMA (wat vaker) thuis: staat voor Oordelen, Meningen, Adviezen
Als iemand iets vertelt, roept dit direct beelden op in ons referentiekader. Zodra we het in hokjes plaatsen, labelen we het gedrag en is de kans groot dat we er ook een oordeel of mening aan plakken. Omdat we er wat van vinden, hebben we vaak ook onze adviezen direct klaar. Maar OMA zorgt ervoor dat je geen open luisterhouding meer hebt.

Smeer NIVEA: staat voor Niet Invullen Voor Een Ander
Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel andermans bedoelingen zelf in. Dit voorkom je door na te vragen en meer LSD toe te passen.

Maak je niet DIK: staat voor Denk in Kwaliteiten
Zeker bij wat moeilijke gesprekken kijk je al er snel naar wat fout ging, of wat je vervelend of zelfs irritant vind aan de ander. Door in plaats van irritatie verwondering te hebben waarom de ander anders is, sta je open om de kwaliteiten er van te ontdekken.

Een gesprek voeren met pubers vinden ouders best nog wel moeilijk. Hoe breek je door “daar heb ik nu effe geen zin in’ en ‘ben je klaar met preken’ heen? Volgens Tea Adema van de praktijk voor kindercoaching en opvoedcoaching, kan zelf de meest zwijgzame puber uit zijn schulp kruipen als jij als ouder echt contact maakt. Hierbij een handreiking: Een goed gesprek in 17 stappen.
1.Toon oprechte belangstelling
2. Stel neutrale vragen
3. Maak van een gesprek geen verhoor
4. Zorg dat je puber zich veilig voelt
5. Vermijd dubbele boodschappen
6. Durf emotioneel te zijn
7. Maak gebruik van zijn oplossend vermogen
8. Spreek je puber aan op zijn gedrag
9. Stel grenzen
10. Verplaats je in je puber
11. Geef vertrouwen
12 . Verwacht niet dat je kind alles vertelt
13. Wees niet beledigd
14 . Uit je waardering
15 . Praat terwijl je iets doet
16 . Wees betrouwbaar
17. Vergeet niet te lachen

Lees het volledige artikel hierover: https://www.jmouders.nl/opvoeden/puberteit/pubergedrag/praten-met-pubers-17-tips-voor-een-echt-goed-gesprek waarbij elke stap wordt toegelicht.

Blijf in contact met je kind. Blijf nieuwsgierig naar wat je kind beweegt en waarom. Beweeg mee, wees niet te streng voor jezelf. En volg je eigen gevoel. Geniet ook van deze periode waarin jouw puber zich ontwikkeld tot een eigen persoonlijkheid.