Happy halloween?

Overal zie je reclame langskomen voor Halloween. In de supermarkt, in de leesbladen, in de winkel, op tv, op internet. Ik en dus ook mijn kinderen en jij en ook jouw kinderen worden werkelijk overal geconfronteerd met halloween. Je kunt er niet om heen, ik zie de meest afschrikwekkend beelden voorbij komen, ongevraagd komt het op internet voorbij. Wat me nog het meest stoort is de manier waarop halloween wordt voorgesteld, alsof het een leuk kinderfeest is, waaraan iedereen moet meedoen. Ik citeer uit een nieuwsbrief van lekker in het leven, gericht op gezinnen en kinderen:

Ben je al behekst door halloween? Hoera het is halloween! Griezelen maar…
Prachtige pompoenen, akelige kostuums en véééél snoep: dat is Halloween! We helpen je om snel een schitterende vermomming te maken en ook voor lekkere halloweenhapjes zit je goed bij ons. Om te zorgen dat er geen écht bloed vloeit, versieren we pompoenen zonder te snijden!

Ben ik nou gek!? Veel snoep? eeh, hoe heet dat andere feest ook alweer met snoep? O ja dat hebben we ook nog deze maand: Sint Maarten. Lijkt me wel genoeg en ook heel overzichtelijk om het bij één snoepfestijn te houden. Pompoen versieren prima, gezelligheid ook prima, maar akelige kostuums!? Bloed!? Willen we dat in deze tijd meegeven aan de kinderen?

Kinderen kennen angsten. In deze tijd kunnen kinderen banger zijn omdat het donker is. Ik heb even een paar dingen over angst en kinderen op een rij gezet.

Over kinderangsten

Het ene kind is gevoeliger voor angst dan het andere kind, maar alle kinderen zijn weleens bang. Angst is lastig, maar kan ook nuttig zijn. Angst waarschuwt je namelijk voor gevaar, niet te hoog klimmen, oppassen voor gevaarlijke situaties, een auto die voorbij razen, een agressieve hond, noem maar op.

Kinderen maken dingen mee, die ze niet begrijpen. Angst bij baby’s is bijvoorbeeld verlatingsangst: ze zien pap of mama weggaan en begrijpen (nog) niet dat hij of zij weer terug komt. Wat oudere kinderen horen bijvoorbeeld dat de ouders van een vriendje of vriendinnetje gaan scheiden, of ze zien beelden op tv van oorlog en zijn bang dat dat hun ook kan overkomen. Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen, zijn ze vaker angstig dan volwassenen.

Bij kinderen van anderhalf tot zes jaar komt een aantal verschillende soorten angsten voor.
Scheidingsangst, de angst om van de bekende verzorgers gescheiden te worden, is nog heel normaal op deze leeftijd
Angsten als gevolg van eigen fantasie. Hoe ouder je kleuter wordt, hoe meer fantasie een rol gaat spelen bij angsten. Denk daarbij aan angst voor: poepen op de wc; het donker; harde geluiden; monsters, grote dieren of juist insecten; haren wassen, knippen, de kapper; wondjes, botbreuken, ziekte; etc…
Aan het einde van de kleutertijd worden kinderen gevoelig voor het oordeel van anderen, vooral van de ouders. En daar hoort bij de angst dat de ouder hem niet meer lief vindt, angst voor straf en ook angst voor andere kinderen.
Bij de oudere kleuter wordt de angst als gevolg van een levendige fantasie (monsters in het donker) steeds langzaam minder, de angst voor reële gebeurtenissen (brand in huis) wordt groter.

Veel voorkomende angsten bij schoolkinderen
Angsten voor reële gebeurtenissen: angst om een ongeluk te krijgen, angst dat de ouder iets overkomt.
Leeftijdsgenootjes krijgen steeds meer invloed met als mogelijk gevolg sociale angst: de angst dat anderen je niet leuk vinden.
Kinderen kunnen piekeren over dingen die ze hebben gehoord of gezien, zoals een inbraak in de buurt, een ongeluk op de televisie, berichten op de computer.
Angst voor de dood.
Faalangst. Bang om het bijvoorbeeld op school niet goed genoeg doen. De angst voor andere kinderen of de faalangst kunnen zó erg worden dat er een schoolfobie ontstaat: het kind is bang om naar school te gaan.

Wat niet te doen bij angst
Situaties waar je kind bang voor is vermijden.
Je kind overladen met geruststellingen, hij krijgt dan de indruk dat er echt iets aan de hand is. Beter is het om de leiding te nemen en gewoon verder te gaan, alsof er niets aan de hand is. Bij paniek NIET doorzetten. Je kind dwingen het angstige toch te doen.
Zeggen dat hij zich niet moet aanstellen. Doen alsof je zelf nooit bang bent.

(bron: alles over kinderen http://www.allesoverkinderen.nl/ne_kind_is_bang.htm)

Als het donker wordt, is het binnen warm en gezellig. Misschien steek je kaarsjes aan, kleed je je huis gezellig aan, doe je samen spelletjes, maak je warme chocolademelk of thee, of je gaat samen koekjes bakken, knutselen met materialen uit de natuur, ja ook pompoenen! Er is zoveel te doen en er is zoveel om van te genieten. En omdat het buiten donker is, is het binnen licht! Licht symboliseert voor mij het goede, het licht van liefde, van vrede, van warmte, van geloof en vertrouwen. Wat mij betreft hoort halloween daar NIET bij. Halloween vertegenwoordigd het duister. Lieve ouders maak je kinderen niet onnodig bang in deze tijd. Want dat wat aandacht krijgt groeit. Ik wens iedereen een fijne herfst toe! Met veel licht. Warme groet Anja