Verandering 1e jaar op het VO

Het eerste jaar op het voorgezet onderwijs. Je tiener is veranderd in een puber. Soms nog heel afhankelijk en lief, maar vaak ook onredelijk, ongeduldig en opstandig. Hoort er allemaal bij zeggen ze. Maar toch. Ook voor mij als ervaren moeder en coach blijft het lastig om de juiste toon te vinden bij mijn eigen kind. Hier wordt ook zo nu en dan geschreeuwd en met de deuren geslagen. Mijn puber kent heftige emotionele dieptepunten en hoogtepunten.

Wat gebeurt er met je kind in het 1e jaar op het VO?Je kind ontwikkelt zich op een aantal gebieden razendsnel tijdens de puberteit; lichamelijk, emotioneel en verstandelijk. Er komen allerlei taken op ze af, plannen en organiseren. Ook op sociaal gebied is een enorme ontwikkeling gaande. Vragen als wie ben ik en waar hoor ik bij, vinden ze me wel aardig spelen een rol. Pubers groeien hard en worden langer. Kinderen worden seksueel ‘rijp’. En het puberbrein is volop in ontwikkeling. Deze ontwikkeling gaat overigens door tot een kind ongeveer 25 jaar is. Puber zijn en worden is ‘hard werken’. Vandaar dat je kind er soms enorme behoefte aan heeft om helemaal niets te doen en te hangen in bed of op de bank.

Als ouder is het boeiend om te zien hoe je zoon of dochter zich ontwikkelt en opgroeit. Elke ontwikkelingsfase heeft weer zijn eigen charme. Het is prachtig om te zien hoe je eigen kind leert om zelfstandig beslissingen te nemen. In de puberteit, verandert er heel veel. Kinderen worden zelfstandiger en volwassen. Over het algemeen verloopt de puberteit zonder problemen. Maar soms gaat het niet helemaal vanzelf en loop je als ouder, maar ook het kind zelf tegen problemen aan die je niet 1-2-3 kan oplossen.

Het kan helpend zijn om dan een traject te volgen bij een coach. Als pubercoach ga ik aan de slag met een aantal thema’s bij pubers, waarbij ik ze leer om zelf weer de regie te krijgen over hun eigen leven. Heb je als ouder behoefte aan opvoedingsondersteuning in deze fase, ook dan kun je bij mij terecht. Vaak is een luisterend oor al voldoende om met je puber weer op het juiste spoor te komen.

Wat vind jij moeilijk aan deze fase van je puber? Laat je reactie achter!