Puberdochter

Onze puberdochter is net 14 geworden. Een bijzondere leeftijd. Het meisjesachtige heeft ze achter zich gelaten. Een jonge vrouw op weg naar volwassenheid. Steeds bewuster van zichzelf.

Meisjes maken een andere ontwikkeling door dan jongens. De verschillen zie al in groep 8, sommige meisjes steken vaak met kop en schouders boven jongens uit. De ontwikkeling van een groep 8 meisje tot jonge vrouw gaat snel. In een paar jaar tijd verandert er heel erg veel op lichamelijk, sociaal en geestelijk gebied.

Het lijkt vaak alsof meisjes minder snel problemen hebben dan jongens, maar schijn bedriegt. Ze hebben het vaak moeilijk, zijn onzeker, hebben last van faalangst, zijn gevoelig voor depressies, vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen.  Vaak hebben ze erg veel last van stemmingswisselingen en kunnen enorm emotioneel uitbarsten. Meisjes zijn meestal volgzamer en socialer dan jongens. En zijn erg gericht op vriendinnen, zo wordt alles uitgewisseld via de sociale media en alle mogelijke technologie wordt gebruikt om met vrienden en vriendinnen in contact te blijven. Via de t.v, computer, smartphone wordt beelden opgedrongen van ideale vrouwen. Omdat ze in de puberteit onzekerder zijn, vinden meisjes zichzelf ook al gauw te dik.

In de relatie met ouders verandert er ook wat. In het begin zal een puberdochter zich willen afzetten, maar als ze ouder worden hersteld zich dat. Meisjes vinden vaak dat ze een betere band hebben met hun moeder. Meisjes krijgen vaak ook meer aandacht van hun moeders. De relaties met moeders heeft een grote invloed op hoe meisjes zelf relaties aangaan.

Vaders nemen emotioneel en fysiek wat afstand in deze periode. Deels omdat het niet meer dat kleine meisje is, deels omdat ze niets meer van hun dochter begrijpen of volgen. Terwijl de vaders juist heel erg belangrijk zijn in deze periode, dus vaders blijf in de buurt. Vaders zullen dochters willen beschermen tegen de boze buitenwereld. Maar wat pubermeisjes het meest nodig hebben is positieve aandacht van vaders. Een goede vader-dochter relatie biedt een meisje veiligheid, bescherming en geborgenheid. En door zijn erkenning zelfvertrouwen.

Wat zijn jouw ervaringen met je puberdochter? Zijn bovenstaande zaken herkenbaar?
Laat een reactie achter!

Wil je doorpraten over pubers of meer?  Volg dan een puberworkshop van Family Factory Harlingen.
​Of organiseer een opvoedparty met als onderwerp pubers!